Ziua Memoriei 2024

Celula 74 dedicată rezistenței anticomuniste din Maramureș - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet


În memoria membrilor familiei Man de Șieu care au luat parte la lupta rezistenței anticomuniste din Maramureș

În aceasă zi, 13 iunie, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet are loc manifestarea „Ziua Memoriei – Ziua porților deschise”, o zi dedicată celor ce au trecut prin închisorile comuniste sau au luptat în rezistența împotriva comunismului. 

În această zi, ce coincide cu Sărbătoarea Înălțării Domnului, aduc oamgiu acelor membri ai familiei Man de Șieu care au ales să lupte sau au fost predestinați să participe în lupta rezistenței anticomuniste din Maramureș, cu credință, onoare și, în cele din urmă, cu sacrificiul suprem. 

Amintesc pe: 


Leon Man (1883-1958) 

Călugărul martir decedat în temniţele comuniste la 23 martie 1958, fost egumen la mănăstirea Nicula (Cluj) și Prislop (Haţeg), președinte al Consiliului Național Român Hațeg și conducătorul delegației românilor la Marea Unire de la Alba Iulia. Acesta l-a întâmpinat la gara din Alba Iulia pe George Pop de Băsești. 

În 1948 a fost arestat şi închis la Jilava, Timişoara şi Gherla unde încetează din viaţă la 23 martie 1958. 

Despre Leon Man – egumen OSBM:

https://www.replicahd.ro/un-staret-de-la-prislop-cel-dintai-primar-roman-al-orasului-hateg-si-martir-al-credintei-propus-pentru-canonizare-la-vatican/


Dumitru Man (1889-1952) 

Verișor de frate cu Leon Man,  a fost canonic şi profesor de teologie la Seminarul din Cluj. S-a remarcat mai târziu în politică, devenind deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Someş a Partidului Naţional Ţărănesc.A făcut parte din elita politică a ţării în perioada interbelică. 

Odată cu desființarea abuzivă a Bisericii Române Unite, în 1948, Ordinul „Sf. Vasile cel Mare” a fost scos în afara legii, iar călugării smulși din mănăstirile lor, date de comuniști în folosința Bisericii Ortodoxe Române. Pe cei care au refuzat convertirea la ortodoxie autoritățile comuniste i-au prigonit și arestat, sub diverse motive. Într-un atare context, profesorul de teologie dr. Dumitru Manu, a manifestat împotriva dizolvării abuzive a Bisericii greco-catolice, fapt pentru care, în 1948, a și fost arestat, la Cluj, pentru activitatea „de instigare religioasă”. A fost închis la Gherla, Sighet şi Aiud. 

În anul 1952, deputatul P.N.Ț. de Cluj și profesorul dr. Dumitru Manu, a fost reținut din nou de Direcția Generală a Securității Statului, murind la închisoarea Văcărești, în anul 1952.

Mai multe detalii: Revista Arhivei Maramureșene nr. 7/ 2014, p. 133


Nistor Man (1930 - )

Originar din Șieu a fost arestat la la vârsta de 18 ani, în 1948, împreună cu membrii „lotului Vișovan” și a stat a stat aproape 13 ani după gratii. Fapt pentru care la Memorialul Sighet, Celula 74 dedicată rezistenței anticomunismului din Maramureș, prezintă o bună parte a ororilor la care au fost supuși cei încarcerați – iar povestea lui Nistor Man ocupă un loc aparte în această celulă. 

Din Lotul Vișovan, pe lângă Nistor Man, mai trăiesc Petru Codrea și Nistor Dunca.

Mai multe detalii: https://www.salutsighet.ro/tag/nistor-man/


Iosif Vasile Man (1916 - 2004)

Tot în Celula 74 se află și portretul bunicului nostru de pe linia paternă, Iosif Vasile Gheorghe Man, arestat la 8 octombrie 1948, ca sprijinitor al „Grupului Popșa”, împreună cu Chiș, proprietar de moară în Vișeu, și Lucreția, fiica lui Gavrilă Mihali Ștrifundă, (fost primar al Borșei și conducător al revoltei maramureșenilor împotriva alipirii Maramureșului istoric la Ucraina Subcarpatică - mort, la rândul său, în celulele comuniste).

Bunicul nostru, Iosif Man, a fost arestat de către comuniști pentru 2 ani, timp în care a fost supus la umilințe, înfometat și bătut. Bunica a rămas pe drumuri cu trei copii mici, averea fiindu-le confiscată, neavând nimeni curaj în acea perioadă de teroare să-i adăpostească. Bunicul a fost trimis apoi la Canal, fără proces sau condamnare, unde domina un regim de exterminare prin muncă forțată, înfometare și bătăi, loc în care a fost de multe ori aproape de moarte.

Mai multe detalii: www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva..., articol preluat din Gazeta de Maramureș, 12 mai 2004.

 Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet

...

Despre Ieromonahul Leon Man, preotul Ioan Găzdac (străbunic) și notarul Iosif Vasile Man (bunic)

Deapăn din firul cercetărilor pe care le-am întreprins în trecut, în căutarea identității și a istoriei Familiei Man de Șieu, cu acest episod legat de Leon Man, călugărul martir; Ioan Găzdac, preot în Săcel (străbunicul pe linie maternă); Ioan Dunca Jodlea, preot în Ieud; Iosif Vasile Man, notarul din Rozavlea, și Gruparea Popşa, primul grup de rezistenţă anticomunistă din Maramureş.

Leon Man s-a implicat în organizarea rezistenţei religioase din țară și, de asemenea, din Maramureș, după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma în octombrie 1948 de către comuniști, astfel după cercetările făcute de Securitate, acesta ar fi fost cazat o noapte în Săcel, de către preotul Ioan Găzdac, urmând ca a doua zi să se întâlnească cu Ioan Dunca Jodlea, preot în Ieud, organizatorul şi îndrumătorul moral al „Grupării Popșa” - „căruia îi aducea instrucțiuni şi, probabil, bani de la forurile ierarhice de rezistenţă din Bucureşti, stabilind legătura directă şi indirectă cu Nunţiatura Papală, care dirija şi finanţa aceste acţiuni pe țară”. - Sursa: ”Rezistența anticomunistă din Maramureș: gruparea Popșa (1948-1949)”, de Camelia Ivan Duică, Editura Institutul pentru studiul totalitarismului, 2005

Rezistenţa anticomunistă din Maramureş - Gruparea Popşa (1948 - 1949), autor Camelia Ivan Duică, 2005
Rezistenţa anticomunistă din Maramureş - Gruparea Popşa (1948 - 1949), autor Camelia Ivan Duică, 2005


Țin să subliniez, la acea dată, Iosif Vasile Man era deja căsătorit de trei ani cu Maria (Pușa), fiica preotului din Săcel, Ioan Găzdac. Astfel, înclin să afirm că nu a fost nimic întâmplător în faptul că Leon Man a ales casa preotului Ioan Găzdac, socrul lui Iosif Man, să se adăpostească înainte ca acesta să se întâlnească cu preotul Ioan Dunca Jodlea din Ieud pentru a-i transmite instrucțiuni şi suport financiar de la forurile ierarhice de rezistenţă din Bucureşti.

Mai multe detalii despre acest episod:

https://portal-maramures.blogspot.com/2022/09/o-triangulatie-integratoare-destinelor.html

...

Vezi și:

„La Biserica de lemn din Rozavlea”, din 12.11.2023:

https://www.facebook.com/ManAdrian01/posts/6810916605667311

„La Biserica de lemn din Șieu”, din 06.11.2023:

https://www.facebook.com/ManAdrian01/posts/6789656024460036

„La Biserica de lemn de la Mănăstirea Dragomirești”, din 02.12.2023

https://www.facebook.com/ManAdrian01/posts/6884204338338537