Morarul Dănilă Mecleș conferit cu titlul „Tezaur Uman Viu” pe anul 2023

 

Nea Dănilă și Titiana Mecleș, Moara lui Mecleș, Săcel, 25.08.2023 © Portal Maramureș
Nea Dănilă și Titiana Mecleș, Moara lui Mecleș, Săcel, 25-08-2023 © Portal Maramureș

La Gala „Tezaure Umane Vii” 2023, ce a avut loc la Baia Mare în perioada 20-23 septembrie 2023, celebrul morar din Săcel, „Nea Dănilă” Dumitru Mecleș a fost distins cu titlul  „Tezaur Uman Viu” pe anul 2023. Tot din aceiași localitate, creatorul de măști populare Vasile Șușca a fost distins cu același titlu, de  „Tezaur Uman Viu” pe anul 2022.

Într-o vizită recentă prin Maramureșul voievodal, la sfârșit de august, am trecut prin Săcel cu intenția să-l vizitez pe Dănilă Mecleș, să-l felicit pentru titlul deja acordat de Tezaur Uman Viu pe anul 2023. Cu Familia Mecleș avem o istorie comună, când în perioada războiului, Ioan Găzdac, preotul de atunci din Săcel, a fost salvat de către unchiul lui Nea Dănilă morarul, ascunzându-l de prigoana rușilor bolșevici care căutau să-l omoare. Povestea e scrisă anul trecut pe vremea asta:

Atelierul de ceramică Tănase Burnar, Săcel, 25-08-2023 © Portal Maramureș
Atelierul de ceramică Tănase Burnar, Săcel, 25.08.2023

Deja cunoașteți, cei versați într-ale meșteșugurilor populare sau raidurilor turistico-tătărești prin părțile voievodale ale Maramureșului, că Săcelul este un muzeu viu al meșterilor autentici, tradiționali. Aici e atelierul de ceramică dacică al lui Tănase Burnar, aici vă puneți măști de draci făcute din blănuri de miei, cusute de Vasile Șușca, aici vă înnodați degetele desfăcând și refăcând noduri și fusuri cu țurgălăi, sculptate cu îndemânare de Grigore Țulean. Am observat că a mai apărut o moară, a lui Magdău, pe lîngă cea deja vestită a lui Dănilă Mecleș. Dar nu știam de noul atelier apărut la drumul județean ce traversează localitatea. Scria mare „Ceramică”, un semn la drum, în fața unei case și mai mari! O fi apărut un atelier nou de ceramică de Săcel, concurența? Intrăm, când colo curator și gazdă era Crina, soția lui Tănase, continuatorul familiei Burnar într-ale meșteșugului olăritului. I-am mai vizitat prin noiembrie 2021, dar la vechea locație unde se află și cuptorul vechi de 5 secole, în care ard oalele de lut şi obiectele decorative.

Vâltoarea de la Moara lui Mecleș din Săcel, 25.08.2023

Fain, îi întreb de sănătate, îmi reamintesc de intenția lui Tănase, în 2021, de a face atelier de ceramică la șosea, fapt materializat. Bravos! Acolo, la noua locație îi destăinuiesc Crinei că am gînduri mari, să-i vizitez și pe Mecleș și pe Țulean, dar mai ales pe Vasile Șușca, că tare greu e de găsit artistul popular, de când i s-a conferit și lui titlul de Tezaur Uman Viu pe anul 2022. Crina îmi dictează numărul lui Țulean. Le aduc laudatio pentru reușita de a muta atelierul la șosea, cumpărăm ulcele, admir extaziat o oală de sarmale imensă cu care ar putea hrăni trei nunți din ea, ne luăm rămas bun și o întindem la Moara lui Mecleș.

Sculptorul Grigore Țulean din Săcel, 25.08.2023
Sculptorul Grigore Țulean din Săcel, 25.08.2023
 Îmbrățișări, Nea Mecleș bucuros, ne-a recunoscut, strănepoții lui Găzdac, iară depănăm amintiri, iară tură pe la moară și prin vâltoare și dau să-l sun pe sculptorul Țulean. N-apuc! Îl sună Nea Dănilă, că doar îs oaspete, mai am de băut un pahar de horincă. Îl sună: „Grogore! Ce faci? Ești acasă? Vezi că trimit oameni buni la tine, să nu pleci Grigore! Îs de-ai noștri, Grigore!” Bun, de-acolo la sculptorul Țulean, are un atelier de sculptură și o colecție muzeală, fusuri, bote, noduri de draci, ne-a pus la încercare îndemânare, bată-l naiba de nod, nu reușirăm să-l recompunem. Reușirăm să mai dăm peste cap un pahar de horincă! Țulean ne povestește cu patos despre meseria lui, cum a început, tot Ioan Ardelean-Pruncu i-a îndreptat pașii spre sculptură, când făcea Școala de meserii și arte, la Sighet. La fel ca lui Șușca. 
Crucea monumentală de la Săliștea de Sus, ridicată în 2019, înălțime 18,5 metri, 25-08-2023 © Portal Maramureș
Crucea monumentală de la Săliștea de Sus, ridicată în 2019, înălțime 18,5 metri

Se lăsa înserarea, îl sun pe Vasile Șușcă, nu răspunde. Nu-i stres. Mergem la crucea aceea imensă de la Săliște, de 18 metri, ne rugăm la ea poate ne primește a doua zi, creatorul de măști tradiționale. Nu era de-ajuns doar cu rugatul, cu curățirea spirituală, ne mai trebuia o doză și de pietate trupească, pe care am obținut-o a doua zi, dis de dimineață, la Izvorul albastru al Izei, unde ne-am pus din apa cea limpede și sfântă în cap. 
Creatorul de măști populare Vasile Șușca din Săcel - Tezaur Uman Viu, 25-08-2023 © Portal Maramureș
Creatorul de măști populare Vasile Șușca din Săcel - „Tezaur Uman Viu” pe anul 2022

Am revenit la Săcel și am avut o mare reușită, o minune, efectiv! Nu doar că ne-a răspuns maestrul Șușca la telefon dar era și acasă, motiv de bucurie să-l vizităm. Povestea aceasta deja am depănat-o, acum câteva articole, nu mai adaug decât faza de la final, când o doamnă distinsă, coboară dintr-o mașină în fața porții și întreabă gazda noastră de nu știe cumva atelierul unui meșter din Săcel. Noi, destul, musafiri am fost bugăt, ne dăm duși. 
„Care meșter, doamnă?”, întrebă politicos Șușca, poate ați nimerit!” 
Doamna: „Căutăm atelierul lui Tănase Burnar, cel cu ceramică de Săcel! De o vreme ne învârtim și nu dăm de el!” 
Da, doamnă, încercați de la șosea, de-acolo am început și noi cu vizitarea meșterilor populari din Săcel! 
--
Foto © Adrian MAN, realizator Portal Maramureș: