Între Mocăniță și Cascada Cailor nu ratați câteva atracții turistice din localitatea Moisei

Pictura din pridvorul de la intrarea în Biserica Acoperământul Maicii Domnului (2007), Moisei, jud. Maramureș
Pictura din pridvorul de la intrarea în Biserica Acoperământul Maicii Domnului (2007), Moisei, jud. Maramureș 

Două dintre cele mai renumite destinații din Maramureș sunt Mocănița din Vișeu de Sus și Cascada Cailor din Borșa, aflate la o distanță de aproximativ 30 km. Între acestea se află localitatea Moisei, localitate martir, martoră a masacrului celor 29 de patrioți români uciși miselește de hortiști la 14 octombrie 1944. În memoria acestora se ridică Monumentul Eroilor de la Moisei, la 1966, operă a sculptorului maramureșean Vida Gheza. Ansamblul monumental fiind chiar la drumul principal din Moisei, în genere turiștii optează să includă doar acest obiectiv din localitate pentru vizitare. Dar am să semnalez și alte obiective, demne de a fi vizitate, aflate pe arealul localității Moisei.



Biserica Acoperământul Maicii Domnului (2007) 

În drum spre Izvorul albastru al Izei am oprit la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” (2007), aflată pe strada Dealul Moiseiului. Turlele și acoperișul realizate în stil moldovenesc, cu ţigle smălţuite colorate și așezate în felurite forme geometrice, ne-a atras ca un magnet privirea versată pentru obiective turistice cu iz de fast și fală. Și nu am rămas deloc dezamăgit, din contră! Pictura din pridvorul de la intrare, în stil naiv bizantin, este absolut halucinantă, rod al cutumelor și dogmelor religioase statornicite de 2000 de ani. Printre scenele sugerând chinul veșnic de după judecata de apoi, derulat prin toate cotloanele iadului (atenție, fumători de Kent), am rămas siderat, mut, introspectiv la priveliștea unui un înger cu furca înfiptă în capul unui damnat de rând! Mă nedumirea întrebarea, totuși, această manevră corecțională nu făcea parte din atribuțiile cohortei spurcaților cu copite? 


Izvorul albastru al Izei, Munții Rodnei

La Izvorul Albastru al Izei se poate ajunge facil din DJ 17C ce traversează Dealul Moiseiului, din strada cu același nume urmează un drum forestier de apoximativ 6,4 km lungime, până în Preluca Izei, o poiană alpină cu o panormă superbă, presărată cu fânațe și, mai nou, case de vacanță. De la uriașa Cabană Silvică, după mai puțin de 200 metri ajungem la Izbucul Izvorul albastru al Izei, traeul fiind marcat cu indicatoare. De precizat, apa Izei ce iese din acest izbuc este o continuare a cursului acesteia ce își are obârșia în Izvorul Bătrâna, pe muntele cu același nume, apă care dispare în subteran în Ponorul Izei, continuă printr-o lungă peşteră din gresii şi calcare și apare în acest Izbuc albastru al Izei, după un parcurs de 2,4 km. 


Biserica de lemn de la Mănăstirea Moisei, (1600)

La întoarcerea de la obârșia Izei am vizitat Mănăstirea Moisei. Acolo am admirat una dintre vestitele biserici de lemn ale Maramureșului, scăpată de sub urgia tătarilor, în timpul invaziei de la 1717, sau a dementului general austriac Bukov care în postura de comandant militar și guvernator al Transilvaniei se putea lăuda cu plamaresul la Curtea de la Viena că a ras aproape toate mănăstirile de pe suprafața Transilvaniei. Urmare a unor măsuri de represiune inițiate de către imperiu împotriva românilor ortodocși din Transilvania. 

„Mica biserică de lemn, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, datând din sec. XIV la poalele muntelui Pietrosu Rodnei, este atribuită de tradiție lui Moise Coman, ridicată în amintirea fiului său, monahul Grigore în 1672. (...) Această biserică a rezistat tuturor vicisitudinilor naturii și tuturor valurilor istorice. Ea a fost ferită de arderea tătarilor din 1717, care au aprins o mulțime de biserici din Maramureș, chiar și în satul Moisei au fost arse două biserici atunci.” Sursa: www.manastireamoisei.ro


Monumentul Eroilor de la Moisei

În memoria celor uciși de trupele horthyste, sculptorul Vida Geza a ridicat în 1966 un ansamblu de 12 figurine de lemn, dintre care 10 reprezintă măști tradiționale maramureșene iar celelalte 2 reprezintă chipuri umane. Din cauza climei umede din zonă, lemnul s-a deteriorat și a început să se fisureze, așa că artistul a refăcut monumentul din piatră. Monumentul este completat cu o placă comemorativă, în care este săpat textul: "S-a ridicat acest monument în memoria celor 29 de patrioți români uciși miselește de hortiști la 14 octombrie 1944. Glorie și veșnică recunoștință patrioților care s-au jertfit pentru libertatea României." Pentru a ajunge la monumentul amplasat pe o colină, trebuie urcate 44 de trepte, un număr ce simbolizează anul în care a avut locul unul dintre cele mai violente masacre antiromânești. 

Nu ratați Casa Martirilor de la Moisei, unde a avut loc masacrul, amenajată într-un mic muzeu.


Monumentul Eroilor din Borșa 

Ajuns în Borșa, pe strada Eroilor descoperi pe colina unui deal un ansamblu de trei obeliscuri, lângă vechiul spital militar, zona Cartierului Gării. Având că structură generală un arc de cerc ce încadrează o piramidă mare și două piramide mici, amplasarea edificiului a fost influențată de Sanatoriul medical din Gară, unde erau tratați răniții câmpurilor de luptă. Cei care nu supraviețuiau erau îngropați la poalele locului unde se află acum ansamblul monumental. Data de 24 aprilie 1918 este singura informație inscripționată pe unul dintre cele două morminte situate cel mai aproape de monument. În locul respectiv au fost înhumaţi 152 de eroi care au murit în operațiunile militare din Munții Rodnei și Munții Maramureșului, în Primul Război Mondial.