Expoziție de fotografie dedicată lui Nicolae Pițiș (Tezaur Uman Viu – 2011) la Muzeul Satului

 


Miercuri, 20 septembrie 2023, la Muzeul Satului din Baia Mare, a avut loc vernisajul expoziției fotografice dedicată lui Nicolae Pițiș (Tezaur Uman Viu – 2011), intitulată sugestiv „Viu Grai” și recitalul Mariei Casandra Hauși, care s-a remarcat alături de maestrul Nicolae Pițiș în cântul doinei românești și al „horilor în grumaz”. Acest eveniment a avut loc în cadrul Galei „Tezaure Umane Vii” 2023, ce se desfășoară la Baia Mare în perioada 20-23 septembrie 2023.

Nicolae Pițiș (Tezaur Uman Viu – 2011), expoziție foto la Muzeul Satului

Nicolae Pițiș s-a făcut remarcat prin interpretarea vocală și la trâmbiță în cadrul coloanei sonore a filmului „Pintea” (1976), în regia lui Mircea Moldovan, iar cântecul „Horea lui Pintea” de pe aceiași coloană sonoră a fost interpretat de Anuța Tite din Săpânța.
Filmările au avut loc în perioada 6 octombrie 1975 – 7 ianuarie 1976 și au fost realizate în majoritate în județul Maramureș, la Hoteni, Mara, Deseşti, Budeşti, Călineşti, Sârbi, Sat Şugatag. 
Legendarul erou Grigore Pintea a fost jucat de actorul Florin Piersic. La o secvență ce a fost turnată la biserica de lemn din Budești Josani, unde se află cămașa din zale a haiducului Pintea, Florin Piersic a îmbrăcat-o dar aceasta i-a fost prea mare. În semn de omagiu pentru prestația sa din filmul „Pintea”, în 2008, actorului Florin Piersic i s-a acordat titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare”.
--
Foto (c) Adrian MAN, realizator Portal Maramureș: