Defileul Lăpușului (3) - Piatra Cerbului, Cascada Pişetoarea, Peştera Casa de piatră și Piatra Ciutei

Piatra Cerbului, Defileul Lăpușului 

Râul Lăpuș formază o zonă de defileu cu sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălnița, Buteasa Râu – La Împreunături), cu abrupturi stâncoase (Custura Cetățuii, Custura Vimei), cu cascade (La Pișetoare), peșteri (Curtea Căpitanului, Casa de Piatră), precum și o faună sălbatică și floră specifică stâncăriilor.
Piatra Cerbului, Defileul Lăpușului
Punct de belvedere spectaculos spre Custura Vimei, unde râul Lăpuș face un cot în defileu sub formă de U, cu acces din Preluca Verde, Dealul Paltinului.

Cascada Pișetoarea, Defileul Lăpușului
Cu o cădere de 50-60 metri, în trei trepte, de pe stâncăriile Pietrei Cerbului, cascada Pișătoarea este cea mai mare cascadă din Cheile Lăpușului, în apropierea localității Preluca Veche. Cascada este perfect vizibilă după ploi abundente sau la topirea zăpezii.

Peștera Casa de Piatră, Defileul Lăpușului
Lungime 14 m. În unele surse apare sub denumirea de Peștera Casa Pintii.
Pe traseul marcat cu săgeată verde, din Preluca Veche, de către rangerul defileului Lăpuș, Viorel Coroian, la copacul cu numărul 13 părăsiți drumul de TAF și faceți la stânga, pe cărarea prin pădure. (IMG 6). Detaliez acest fapt pentru că pe Gmaps, locația peșterii este eronată, cu câteva sute de metri.

Piatra Ciutei, Defileul Lăpușului, 2022 © Portal Maramures
Piatra Ciutei, Defileul Lăpușului
Punct de belvedere spectaculos spre Custura Cetățelei, unde râul Lăpuș face un cot în defileu sub formă de U, cu acces din Preluca Nouă, Dealul Corbului. În apropiere se află Custura Cetățelei.

Biserica Albastră din Aspra, datată 1866

Biserică rară, construită din lemn rotund nefăţuit, lipită cu lut, şi vopsită în albastru, „mieriu”, după modelul caselor tradiţionale din zona Prelucilor, a Ţării Chioarului. În apropiere se găseşte Defileul Lăpuşului cu punctul de belvedere Piatra Ciutei și custura Cetăţelei, unde există urmele unei cetăţi. 
Acces: Din Baia Mare pe DN18B până în localitatea Copalnic și apoi DJ18B4, urcând prin Preluca Nouă spre Aspra.

Biserica de lemn și piatră, datată 1735, din Sat Copalnic
Biserica de lemn și piatră din Sat Copalnic, datată 1735, monument istoric
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” are o formă relativ dreptunghiulară, cu înălţimea pereţilor în medie de 2.6 m, a turnului clopotniţă de 20.05 m.
Este aşezată pe un pinten de deal, pe Valea Domosă din satul Copalnic, pe drumul cel „bun”, asfaltat, ce urcă spre Preluca Nouă (Gmaps va indica traseul din Copalnic Mănăștur, dar drumul este neasfaltat, în schimb, prin Măgureni drumul este asfaltat) și panoramele superbe de pe Defileul Lăpușului, la 22 km de Baia Mare pe Drumul Naţional 18B către Târgu Lăpuş.

Mai multe obiective din Defileul Lăpușului, județul Maramureș: